woensdag 16 maart 2011

Een miljoen jaar

Kerncentrales zijn veilig. Bij de bouw van een kerncentrale wordt er rekening gehouden met alle mogelijke ongelukken en problemen. De kans dat een ernstig ongeluk gebeurt is minder dan eens in de miljoen jaar. Zeggen ze.

Geloof je het? De berekeningen zijn niet meer dan dat: berekeningen. Gebaseerd op ongelukken die men zich kan voorstellen, scenario's die men kan bedenken. En deze berekeningen worden gemaakt door de kernenergie-industrie zelf.

Wat gebeurt er als we niet uitgaan van schattingen en berekeningen, maar ons gewoon baseren op keiharde feiten, feitelijke gebeurtenissen? Metingen, in plaats van prognoses?

We beperken ons tot echt ernstige ongelukken, categorie Fukushima en Tsjernobyl, ofwel INES niveau 6. Dit is het soort ramp waarbij (veel) mensen besmet raken of sterven, grote hoeveelheden radioactief materiaal vrijkomen, veel schade wordt aangericht, en dat de wereldwijde aandacht weken of maanden vasthoudt zelfs als het WK gehouden wordt. Hiervan kan ik er twee vinden, Tsjernobyl en Fukushima. (Het zouden er drie zijn als ik het ongeluk met een kernafvalopslag meetel.)

Volgens de European Nuclear Society waren er in januari 2011 wereldwijd 442 kernreactors in bedrijf of in aanbouw. Sinds het begin der tijden tot september 2010 zijn die samen 14174 jaar in bedrijf geweest. Laten we dat omhoog afronden tot 15000 bedrijfsjaren, het is inmiddels 2011.

Per 15000 bedrijfsjaren treden er dus 2 grote rampen op. Dat is 1 ramp per 7500 bedrijfsjaar - dat klinkt al heel anders dan "eens in de miljoen jaar." Statistisch gesproken heeft elke centrale ieder jaar een kans van 0,01% om een catastrofe te veroorzaken; bij een levensduur van 40 jaar een kans van een half procent in totaal. Tsjernobyl heeft ons geleerd dat een kernramp in Europa heel Europa aangaat. Er zijn momenteel zo'n 153 kernreactors in Europa (de Russische Federatie niet meegeteld). Dat geeft een kans van 2% per jaar op een catastrofale kernramp in de buurt. Als het aantal kerncentrales gelijk blijft, loopt dat op tot ruim 60% per 50 jaar.

Klinkt eng? Is eng. Maar, in tegenstelling tot de cijfers waar de kernenergiesector mee komt aanzetten, is deze benadering gebaseerd op wat werkelijk gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten