zondag 12 januari 2020

Plaatsnamen

In een draadje op Twitter werd de vraag opgeworpen welke plaatsnaam de meeste verschillende letters bevatte. Leuke vraag. Ik heb een database met plaatsnamen opgezocht en een klein programmaatje geschreven om die vraag te beantwoorden, en nog wat andere vragen daarnaast. De resultaten volgen hieronder.

De database bevat (naar eigen zeggen) alle plaatsen van 500 inwoners of meer; in totaal 162528 stuks.

Nederland

  • De langste plaatsnaam telt 27 letters en is: Westerhaar-Vriezenveensewijk. (Het koppelteken is niet meegeteld.)
  • De plaatsnaam met de meeste verschillende letters (16) is: Gasselternijveenschemond.
  • De langste plaatsnamen (11 letters) die uit alleen verschillende letters bestaan zijn: Lombardijen, Schin op Geul, Sint Gerlach, Valthermond, Zwagerbosch en Zwijndrecht. (Spaties zijn niet meegeteld.)

Wereld

Deze vragen wilde ik ook wereldwijd beantwoord hebben. Dat kon, want de gebruikte database bevatte de geromaniseerde plaatsnamen (omgezet naar het Latijnse alfabet, mogelijk met diacrieten en andere versierselen).

  • De langste plaatsnaam is te vinden op Wikipedia. De recordhouders komen niet voor in mijn database, waar de Russische stad Poselok Turisticheskogo pansionata "Klyazminskoe vodohranilische" met 59 letters de langste is.
  • De plaatsnaam met de meeste verschillende letters is Powstańców Śląskich Zachód-Centrum Południow (Polen, 23 verschillende letters). Je kunt vinden dat een taal valsspeelt door de letters te versieren. Als je die negeert, dan heeft de eerder genoemde Poselok-enzovoort het record met 20 verschillende letters.
  • De langste plaatsnamen met alleen verschillende letters zijn Bargłów Kościelny (Polen) en Uhlířské Janovice (Tsjechië) met 16 letters; houd je niet van diacrieten dan wint het Oostenrijkse Gumpoldskirchen het met 15 stuks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten