maandag 22 oktober 2012

Kamelen

"O ja?" vroeg Polder. "Komt Kameelstad in alles op de tweede plaats? Wat een bultig idee!"

"Ja, net als de kameel. De kameel is op een na de beste in alles."

"Onmogelijk, jongen."

"In alles, mijnheer, absoluut. Als strijdros komt de kameel na het paard. Als pakezel komt hij na de ezelin. Als trekdier is hij een grote concurrent van de os. Voor de trekschuit is hij vrijwel net zo goed bruikbaar als de oerdoe-waterbuffel. Als ploegdier gaat alleen de muilezel boven hem. Als molendier komt hij direct na de muilezel."

[...]

"Als hulp op de dorsvloer is de kameel niet helemaal zo goed als de zeboe-os," ging de jongen verder. "En als hij 's nachts jankt, is hij een tikkeltje slechter dan de Marokkaanse jakhals. En als gezelschapsdier past alleen de hond beter bij de mens."

"Zijn deze waardeoordelen officieel?" vroeg Polder.

"O nee. We zouden niet eens weten hoe we ze officieel zouden moeten maken," zei de jongen. "En denkt u dan ook eens aan de produkten en de nevenprodukten van de heilige kameel. Voor het maken van doedelzakken is de maag van de kameel maar een tikkeltje minder goed dan die van de Ierse eland."

[...]

"Voor boter komt de kameel direct na de jak," zei de jongen.

"En van het gebeente van geen enkel ander dier, behalve van dat van de karbouw, kun je beter knopen maken. Een fluitje gemaakt van de borstkas van een Amerikaanse mannetjeseland is het enige dat beter is dan dat gemaakt van de borstkas van een kameel. De karnemelk van een zeboekoe is beter dan die van een kameel, maar het scheelt niet veel. Harde kaas van de berggeiten en zachte kaas van de Cappadozische ooien zijn de beste van de wereld, maar in beide gevallen komt de kaas van onze welwillende kameel meteen daarna. De oogbal van de kameel zal het boze oog bijna net zo goed keren als die van de Wanwanker gnoe. Vilt van het haar en de vacht van de bever is maar een klein beetje beter dan dat van de kameel. Vacht! Alleen die van de juiste ram overtreft die van de kameel!"

[...]

"Gelatine van de Bosjemannen-gnoe, lijm van de hengst, die zijn allebei ongeëvenaard," zei de jongen uitdagend. "Maar in beide gevallen komt het produkt van de kameel er maar een fractie achteraan. Het haar van de muskusos kent zijn weerga niet in fijnheid. Maar u moet wel bedenken dat kameelhaar al werd gebruikt voor de originele kameelharen borstels toen de muskusos nog vrijwel onbekend was. De huid van de Kaapse buffel is sterker dan leisteen en soepeler dan water; maar we weten allen wat nummer twee is. Olie voor de lamp? Nee, de kameel kan daarvoor niet met de walvis concurreren, maar geen enkel ander schepsel op de wereld kan met de kameel concurreren. En wat vlees betreft, wordt het schapevleesachtige vlees van de dijen en poten van de kameel alleen maar overtroffen door het vlees van de ram; de lekkere biefstukachtige rib- en lendelappen van de kameel komen met slechts een ribbreedte verschil na het vlees van een eenjarige os. De sappige, naar varkensvlees smakende stukken groot vlees van de bult van de kameel worden in smaak alleen overtroffen door het vlees van het vette zwijn en door niets anders. Veulenlever is het lekkerst van alles, maar iedereen weet dat kamelelever daarna komt. Voor soep van mergpijpen zijn de botten van de rode eland altijd eersteklas, maar uw welwillende kameel wint veld."

[...]

"Koeiemelk is beter dan kamelemelk?" vroeg de jongen retorisch. "Ja, dat is het. Maar het scheelt echt niet meer dan een druppel op een emmer. Voor mohair en angora zijn er geen betere dieren dan geiten, maar bedenk wel dat er twaalf angorageiten nodig zijn voor de hoeveelheid die één kameel levert. Klauwe-olie? Nou, daarvoor moet de kameel het rundvee de eer gunnen, maar zelf geef ik de voorkeur aan de op de tweede plaats komende kamele-olie als pijnstiller."

"Perkament! Er gaat niets boven lamsvel voor fijn schrijfperkament, maar sommigens van de allerheiligste profeten hebben perkament van kamelehuid gebruikt voor hun geschriften. Voor een zweep van ongelooide huid is er niets zo ongelooid als een goede os uit het Cactusland, maar na die os is de kameel het meest ongelooide dier op aarde. Voor het beste stremsel gaan de huisvrouwen direct op de maag van het koekalfje af; maar probeer eens eentje op iets anders te laten overgaan als ze eenmaal gewend is geraakt aan de kameel. Zeemleer van de gems verleent de hele wereld glans, maar mannen prijkten al met het soepele vel van de buik van de jonge kameel voor de eerste gems van de eerste alp geschoten werd. De corduaanse geit levert het beste Corduaanse leer; maar behalve in kleur, staat Corduaans-kameelleer daar absoluut gelijk mee. Het beste velijn is van het vrouwelijk jong van de Arcadische geit; de tweede kwaliteit is van de kameel die schurft heeft gehad, maar daar niet aan dood is gegaan."

[...]

"Yoghurt is, wat kracht en macht aangaat, het beste als het van de melk van de koedoe-koe wordt gemaakt," ging de jongen uit Kameelstad door. "En daarna komt de yoghurt die gemaakt is van de kamelemelk. De ribben van de zeeleeuw zijn het geschiktst voor tentharingen, en op die ribben volgen die van de kameel. Voor de scrapula, de schouderbladbeenderen waarop rituele formules en voorschriften kunnen worden geschreven, komt de giraffe op de eerste plaats, al was het alleen al om de lengte van zijn botten. Maar spreek een man die een kwaliteitsprodukt levert, en hij zal hoog opgeven over de kamelen-kwaliteit. En als brandstof komt kamelemest direct na olifantedrek. Op het stuk van menselijke vriendschap staat de gemiddelde kameel bijna even hoog als de mens. Ik zou nog meer argumenten kunnen aanvoeren."

"Wat doe je voor de kost, jongen?" vroeg Polder die jongeman.

"Ik verkoop kamelen," zei de jongen.

R.A. Lafferty, "Om van kamelen maar te zwijgen" ("Not to mention camels"), 1976

Geen opmerkingen:

Een reactie posten