woensdag 3 februari 2021

Letterhaat

Ik vroeg aan lief Twitter aan welke letter ze een hekel hebben. Chocoladeletters en de letter van de wet werden verschillende malen genoemd, evenals exoten als ɇ en Œ die (in het Nederlands) geen letter zijn. Er waren ook veel antwoorden die wel alfabetletters noemden en na een avond SSPS en Excel presenteer ik u de resultaten.

Ongeveer 1% van de respondenten zei een van de letters A, F, H, I, L, S of T niet te kunnen pruimen. Hierbij werden geen statistisch relevante redenen genoemd.

Rond de 3% van de tweeps had een hekel aan een van D, G, J, N, P en W. Er was een geografische correlatie met Limburg te bespeuren, maar die was statistisch niet significant.

Nauwelijks slechter deden B, E, K, O, R, V en Z het, waarvan 4% zei deze niet te kunnen uitstaan. Linkshandigheid had een causaal verband met het loochenen van de E, maar verder konden er geen oorzaken worden gevonden.

Met 6% was de U net iets voor op het peleton. De onderzoeker had het onbehaaglijke gevoel dat voor een aantal respondenten deze als persoonlijk voornaamwoord werd geopperd, op hem betrekking hebbende.

De eerste exoten: C en X, vinden we op 7%. Vreemdelingenhaat is ook diep in ons taalgevoel gesleten.

Tenslotte de kopgroep. De Y wordt als overbodig, verwarrend, of lelijk gevonden door maar liefst 10% van de tweeps. De "winnaar" is, niet geheel onverwacht, de letter Q met 13%. De problemen die deze letter met Wordfeud geeft werd opvallend vaak als reden opgevoerd.

Missen we nog een letter? Ja, we missen een letter. Niemand noemde de letter M. Iedereen houdt van de M.

Dit was geen loos onderzoek. Ik heb besloten voortaan alleen nog maar te schrijven met de letters die aanstoot geeft aan slechts 1% of minder van de bevolking: AFHILMST.

SHIT SLIMST HALS STAF MALST HAAST STAAF FIST STAL MIST LIST STIL LAST LAATST SMAL SMAALT HAALT TAL TAAL SLAAT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten